Ebu Cehil Karpuzu

16 Ağu

Detaylı bilgi için buraya tıklayınız

ECBALLIUM
ELATERIUM

EBUCEHİL KARPUZU

LATİNCE Ecballium elaterium
TÜRKÇE Ebu cehil
karpuzu, eşekhıyarı, acı dülek, acı kavun
DROG
Familya Cucurbitaceae
Bileşimi % 2,5 kadar helme (sümüklü madde), % 12 kadar karbonhidrat, saponinler, eterik yağ, a-krosetin, kumarin, B-karotin, flavonoidler, yağlı madde ve asidleri vs. ihtiva eder.
Kullanılan
Kısmı
Tam olgun devrede meyveler (Eylül-Ekim aylarında) toplanır.
Yetiştiği
Yer/bölge
Yol kenarlarında, kumsal yerlerde, en çok Karadeniz kıyılarında, memleketin başka yerlerinde daha seyrek tesadüf edilir.
Kullanılışı

Zayıflatıcı ve ağrıları rahatlaştırıcı, sinüzit hastalıklarda kullanılır.

Kullanma
şekli

Dahilen doktor kontrolünde kullanılır.

Halk
Arasında Kullanılışı

Sıtma, kolera, nevrastoni, kızılyürük, yeni doğan yavrularda sanlık (az dozda), zayıflama
için kullanılır. Haricen Meyveler 1:20 nisbetinde kuvvetli alkol içerisinde bekletilerek, romatizma, lumbago hastalıklarında oğuşturularak, basur ve cerahatli yaralara (apses) lapa halinde konur. Sarılık veya sinüzit hastalıklarında (toz haline getirilerek) enfiye gibi (buruna çekmek), kökten haşlanan mayi sıtmaya karşı alınır.


Fiziksel Özelliği

Kaide kısmı rozet şeklinde iri yapraklı, basit veya yukarı kısımda dallanan, 30-50 ile
120-150 cm. arası yüksek, tabakalar halinde tüylü, beyaz veya sarımtırak ile
sarımtırak boz renkte, iri yapraklı iki yıllık otsu bitkidir.

UYARI
BİTKİ ZEHİRLİDİR! DOKTOR KONTROLÜNDE
KULLANILMALIDIR. ÖZELLİKLE SİNÜZİT TEDAVİSİNDE BURUNA DAMLATILIRKEN ÇOK
DİKKAT EDİLMELİDİR, ÖLÜMCÜL SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR.
About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 64 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: